10 Aralık 2014 Çarşamba

Rom Nedir ?

*Aslında her ne kadar kurulumlar arasında ufak farklılıklar da olsa temel noktalar aynıdır.Eğer Romu edindiğiniz kaynak size bir kurulum rehberi hazırlamışsa kesinlikle bu rehbere uyunuz.Yok eğer elinizde sadece ROM dosyası mevcut ise hazırladığım bu metin işinize yarayacaktır.


*Rom dosyaları cihaza özeldir.Yani mutlaka kendi cihazınız için üretilmiş bir rom kullanmalısınız...Ayrıca bazı ROM lar kullandığınız PC işletimsistemini bile seçerler ROM u edindiğiniz yerden bu konuda bir icerik olup olmadığına göz atmalısınız.


*Bazı cihazlarda modeller arası ufak farklılıklar var (G3,G4 gibi) .Kendi cihazınızın hangi alt model olduğunu da ilgili cihazın alt başlığından öğrenmeye çalışmalısınız...


*Rom dosyaları büyük dosyalar olduğu için mutlaka sıkıştırılmış bir şekilde inecektir.Öncelikle RAR,ZIP veya 7Z olan uzantılar bunu gösterir uygun bir program yardımıyla bu dosyayı açmalısınız...


*İçerikte ya tek bir EXE dosyası veya bir kaç dosya birden bulunacaktır.Official yani üretici firmanın ürettiği ROM lar genellikle tek bir exe dosyasıdır ve kurulum esnasında zorluk çıkarmazlar.Fakat bu romlar sade romlardır.Çoğu arkadaşımız tarafından sıkıcı olark bulunurlar ...


*Rom editleyen arkadaşların hazırladığı romlar official değildir ve özel isimlerle anılırlar...Eğer bir ROM dosyası özel isimle paylaşılmışsa büyük bir ihtimal editlenmiş bir ROM dur.Ve bu paylaşımlar tek bir exe olabildiği gibi birden çok dosya da içeerebilir.


*Eğer edindiğiniz rom bir kaç dosyadan oluşuyor veya editlenmiş bir rom ise en sağlıklı yükleme için bu dosyaları PC'nizde WİNDOWS\TEMP\ klasörü altına kopyalamaktır...


*ROM güncellemeden önce mutlaka bir sistem yedeği almalısınız.Bu işlem için forumumuzda da olan SPB Backup , Sprite Backup gibi programları kullanabilirsiniz.Böylece Herhangi bir olumsuzluk durumunda yine eski durumunuza rahatça dönebilirsiniz.


*PPC nizin şarjının tam dolu olmasına özen göstermelisiniz.Çünkü PPC ler ROM kurluduğu anda şarj seviyesini %100 olark algılar. Herhangi bir dolulukta bu işlemi yaparsanız artık cihazınızın %100 seçeneği burada kalır.Daha üstüne şarj da edemezsiniz.Üstelik mevcut şarjınız da çok çabuk biter.


*PC yi mutlaka bir güç ünitesine bağlayınız.İşlem sırasında elektrik kesilmesi bazı cihazlarda ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir.Bu durum için eğer imkanınız varsa bir Laptop kullanmanızı öneririm fakat yine de işlem sırasında laptopunuz şarjda takılı dursun.Güç koruma moduna girmesi de işleminizi aksatabilir.

*Eğer her şey hazırsa bilgisyarınızı yeniden başlatmanızı öneririm.Arka planda çalışan herhangi bir uygulama stabilitesini kaybettiği zaman bir anda PC 'nizin kilitlenmesine ve işleminizin sekteye uğramasına neden olabilir.PC nizde arka planda çalışan hiç bir uygulama olmaması önerilir tabi PPC nizde de.

*Öncelikle PPC 'nizi USB kablosuyl PC ye bağlayıp ACTIVESYNC ın çallışmasını sağlamalısınız.Bir çok rom bu bağlantıya ihtiyaç duyar.Eşleştirmeniz şart değil sadece BAĞLI yazısının yazdığından emin olmalısınız.Bazı romlarda BOOTLOADER modunda bağlanarak yüklenmeyi gerektirmektedir.Bunun için romun paylaşıldığı yerden bilgi almalısınız.Bootloader moduna getirmek cihazdan cihaza farklılık gösterir.


*Gelelim rom dosyasına eğer tek exe dosyası ise bu dosyayı birden çok dosya şeklindeyse içeriğinde UPDATE ya da UPGRADE sözü geçen exe dosyasını çalıştırınız.Önce program çalışacak ve cihazınızı tarayarak iki rom dosyası hakkında bir karşılaştırma ve onay kutusu gelecektir.Bundan sonra PC nizde karşınıza çıkan yönergeleri takip ederek ROM u kurabilirsiniz.


*İşlem bitince FINISH butonu çıkacak PC den işlemi bitirdiğinizde PPC niz yeni romu ile donatılmış olacaktır.İlk açılış biraz uzun sürebilir endişelenmeyin..Daha sonra eğer bir sorun olmamışsa PPC niz açılacaktır.


*Eğer beklemenize rağmen sistem açılmıyorsa cihazınıza özel tuş kombinasyonu ile MASTER RESET işlemiyle cihazı açmaya çalışın.
Yine olmadıysa yine cihazınıza özel BOOTLOADER moda getirme işlemini yaparak cihazınıza ya bu romu veya elinizdeki eski romu tekrar yükleyin.


*Yine olmadıysa yapılacak en sağlıklı iş cihazı bootloder modunda bağlayarak official romu tekrar yüklemektir.


*Eğer işlem sırasında bağlantı kopması veya elektrik kesilmesi gib bir durum yaşarsanız yine bootloader modunda PC ye bağlayarak rom kurma işlemini tekrar yapabilirsiniz.


!!!!UYARI: ROM GÜNCELLEMESİ CİDDİ BİR İŞTİR.HERHANGİ BİR OLUMSUZ DURUMDA CİHAZINIZ TEKRAR KULLANILAMAYACAK DURUMA GELEBİLİR. BU YAZI SADECE ROM YÜKLEME KONUSUNDA TEMEL HUSUSLARDAN OLUŞAN BİR REHBER OLMASI AMACIYLA HAZIRLANMIŞTIR.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tugay Sr,Android,hack,template,tema,themes,rom,root,oyun,uygulama